bags-normal.jpg

 

Tuttava oli ladannut facebookkiin kuvan Louis Vuittonin laukuista, oli ostanut alennusmyynnistä ihan vaan muutamalla satasella. No sit kuvan kohdalla käytiin keskustelua siitä miten jokaisella naisella pitäis olla oma LV ja mistä niitä saa halvimalla ja päläpäläpäläpälä...

Ystäväni taas tuskaili sitä miten hän ei ole vieläkään, yli kolmekymppisenä löytänyt omaa tyyliään, kyllähän se nyt jo pitäisi olla. Ihmettelin hänelle että mikä se sellainen "tyyli" sit on, joka pitäis löytää, ehkä tajusin samalla etten ole edes tajunnut että oon missannut jotain. En ole tajunnut että munkin pitää löytää tyyli, hitto!

Työpaikan kahvitauolla keskusteltiin sisustamisesta. Samanikäinen työkaverini kertoi miten ihanaa on  kun on varaa keskittyä myös omaan kotiin ja sisustamiseen, hän oli ostanut elämänsä ensimmäisen design lampun ja innostunut tilaamaan uuden sisutuslehden. En kokenut sovaliaaksi tuoda esille että kotimme huonekalut ovat pääosin saatuja, kirpputoreilta ja työpaikkojen remonteista peräisin.

Miten ihmeessä joku voi sisustaa kotinsa sen mukaan mitä jossakin lehdessä sanotaan? Tai maksaa laukusta monta sataa kun laukun saa parilla eurolla. No tottahan toki itsekin haluan että kodissa näyttää sellaiselta että se miellyttää omaa silmää. En halua muovisia huonekaluja tai esimerkiksi pääosin valkoisia tekstiilejä, mutten tarvitse sen asian toteuttamiseen lehtiä, enkä varsinkaan paksua lompakkoa. Mitä se muoti on? Tai tyyli? Enkä tarkoita pelkästään vaatteita, vaan myös muotia sisustamisessa, autoissa, harrastuksissa, elämäntavoissa... Ranskalainen Pierre Bourdieu (kuollu jo juu) kuvasi sitä erottautumisena muista. Jotenkin vissiin niin että erottautuaksemme muista ja tunteaksemme tietysti olevamme parempia kuin muut, käytämme tietynlaisia vaatteita tai harrastamme muodikkaita lajeja. Sitten toinen tyyppi, Simmel (vuodelta kivi ja keihäs) kuvaili muotia niin, että kun asutaan suurissa kaupungeissa jossa porukkaa on paljon niin meidän pitää erottautua muista jollakin omalla persoonallisella tavalla. Muoti olisi sitten tällainen turvallinen tapa erottautua "sopivalla tavalla" muista, ei tule erottua tietenkään liikaa, muuten tulee sanomista. Sitten oli vielä joku Veblen joka oli olevinaan taloustieteilijä (ja tämäkin jo kuopattu) joka puhui kanssa muodista. Hänenkin mukaansa muodin on tarkotus osoittaa statusta. Veblen toi esille vielä ajatuksen tällasesta "Veblenin hyödykkeestä", eli tuotteesta joka maksaa jumalattomasti ja siinä sen juttu sit olikin. Vähän niinkuin keisarin uudet vaatteet, koska se maksaa paljon niin jotenkin on saatu ihmiset uskomaan että kun ostan tuon niin oon parempi, kuulun yläluokkaan, oon tyylikäs, menestyvä... jotenkin tuo LV:n laukku hiipii mieleen, mutta näistä luksus jutuista myöhemmin ihan oma postaus, ne todella ansaitsee sen.

Siis ajatellaan että muoti on jotain sellasta, millä me voidaan turvallisesti erottautua vähän "muista" ja samalla osoittaa kuuluvamme johonkin ryhmään, joka ainakin omasta mielestämme on parempi ryhmä kuin muut, miks siihen muuten kuuluiskaan ja ehkä jopa osoittaa olevamme ihan ykkösluokkaa kun voi ostaa housut jotka maksaa enemmän kuin kuin kuukauden ruuat kuudelle hengelle. No mitä sit? Tottakait jokainen haluaa kuulua johonkin porukkaan ja ehkä myös erottautua muista, ihmisiähän tässä ollaan. No eihän siinä hitto vie mitään pahaa tai väärää olekaan! Tietysti jos asiaa ruvetaan vähän penkomaan tarkemmin... jos muoti vaihtuu niin usein että ehjiä hyviä vaatteita heitetään vuosittain kaatopaikalle, käytetään turhaan luonnonvaroja, tuhotaan maapallo... Ja tietysti kun meillä ei ole oikeesti aina rahaa niin paljon (vaikka muodin avulla näin pitäisi antaa ymmärtää), niin ostetaan halvalla kehitysmaissa tuotettuja muotivaatteita joita kahdeksan-vuotias valmistaa 12-tuntia päivässä. Jokin aika sit sosiaalisessa mediassa liikkui myös eläinoikeusjärjestön video angorakanien kohtelusta Kiinassa, mitäpä sitä ei muodin vuoksi tekisi - kanikin. https://secure.peta.org/site/Advocacy?cmd=display&page=UserAction&id=5171  Aina joskus myös tulee vastaan juttuja joissa ihminen tai kokonainen perhe säästää ruokakuluista, jotta voi pitää yllä tätä muodin avulla pidettävää statusta. Palatakseni kirjoituksen alkuun jossa kirjoitin ystävästäni joka tuskaili ettei ole löytänyt tyyliään. Onko meidät todella aivopesty näin että voidaan kuvitella että jokaisen pitää "löytää tyylinsä"? Loppujen lopuksi vaatteet ovat sitä varten ettei tule kylmä ja privaatit paikat eivät ole kaikkien töllisteltävissä. Toki kauneus ja koristautuminen ovat tärkeitä juttuja mutta siihen ei kyllä mitään naistenlehtien "tyylin löytämis juttuja" tarvita. Tosi surulliselta tuntuu myös seurata koululaisten välillä enemmän esiin nousevaa pakkoa käyttää tietynlaisia merkkivaatteita/urheiluvälineitä/silmälaseja/reppuja lista on loputon ja jos ei muodikkaita vermeitä ole, saattaa joutua porukan ulkopuolelle. Tosin olen ollut huomaavinaan myös jonkinlaista vastavoimaa lastenkin keskuudessa. Aina silloin tällöin kuulee koululaisten puhuvan "miten tyhmää on ostaa uusia vaatteita jos ei tarvii" se "tuhoaa luontoa" ja vastaavankaltaisia juttuja. Toivoa siis on nuorissa :)